Help, mijn afzuigkap maakt lawaai: hoe demp ik het geluid?
Een afzuigkap heb je nodig om tijdens het koken van de geuren en kookdampen af te komen. Maar helaas kan een afzuigkap veel lawaai maken en wordt dit als erg storend ervaren. Maar kan dat nou ook zonder geluid of met zo min mogelijk lawaai? We bespreken de mogelijkheden van het dempen van het geluid van je afzuigkap en welke stappen je kunt ondernemen om een stillere omgeving te creëren tijdens het koken.
Decibel en capaciteit van de afzuigkap
Wanneer men op zoek gaat naar een goede afzuigkap, kijkt men vrijwel altijd naar het design en de prijs van het afzuigsysteem. Vaak wordt de afzuigcapaciteit en het geluidsniveau vergeten, terwijl deze juist belangrijk zijn bij het kiezen van een afzuigsysteem. De capaciteit wordt uitgedrukt in kubieke meter per uur (m³/h) en het geluidsniveau in decibel (dB).
Bij de selectie van een afzuigkap is het belangrijk te weten dat een geluidsniveau van meer dan 60 dB irriterend kan zijn, vooral bij langdurig gebruik. Daarom is het cruciaal om zowel de afzuigcapaciteit als het geluidsniveau in overweging te nemen bij de aankoop van een nieuwe afzuigkap.
Hoeveel capaciteit heb ik nodig?
De benodigde capaciteit van je afzuigkap hangt af van de grootte van de ruimte waarin je kookt. De inhoud van de keuken bepaalt hoeveel lucht er moet worden ververst om geuren effectief te verwijderen. Een luchtcirculatie van 6 tot 12 keer per uur is ideaal, afhankelijk van wat je kookt.
Voorbeeldberekening
Stel, Peter heeft een keuken van 2,80 meter lang, 3,20 meter breed en 3 meter hoog. De inhoud van de keuken is dan 2,80 x 3,20 x 3 = 26,88 m³. Voor een optimale luchtverversing van 12 keer per uur, heeft Peter een afzuigkap nodig met een capaciteit van 26,88 x 12 = 322,56 m³/h.
Oorzaken van lawaai door de afzuigkap
Een te hard geluid in het afzuigsysteem kan verschillende oorzaken hebben:
- Onvoldoende luchtaanvoer: Als er onvoldoende lucht wordt aangevoerd, ontstaat er een vacuüm waardoor de motor harder gaat draaien en meer lawaai maakt. Zorg voor een goede balans tussen aan- en afvoer van lucht. De aanvoer dient bijna net zo groot te zijn als de afvoercapaciteit van je afzuigsysteem. Daarmee wordt er een kleine onderdruk behouden in de keuken. Hierdoor verspreidt de lucht zich niet door de rest van je woning.
- Verstopte of verkeerde afvoerkanalen: Lucht moet zonder veel weerstand door het afvoerkanaal kunnen stromen. Te lange buizen, te kleine diameters of veel haakse bochten kunnen voor problemen zorgen en de motor harder laten draaien.
- Verstopte en verzadigde filters: Wanneer de metalen vetfilters en de wegwerp koolstoffilters van de afzuigkap niet schoon zijn, kan dit de luchtstroom belemmeren en geluidsoverlast veroorzaken. Regelmatig schoonmaken én vervangen is dus essentieel.
4 tips om het geluid van je afzuigkap te dempen
- Kies voor een stille afzuigkap
Bij de aanschaf van een nieuwe afzuigkap is het belangrijk om te letten op het geluidsniveau. Kies een model dat specifiek ontworpen is voor stille werking. Kijk naar de specificaties en zoek naar afzuigkappen die een geluidsniveau van minder dan 60 dB hebben. Maar let wel op dat deze voldoende capaciteit heeft. - Zorg voor voldoende luchtaanvoer
Een goede luchtaanvoer is cruciaal om te voorkomen dat de motor te hard moet werken. Zorg voor voldoende ventilatieopeningen in de keuken of overweeg het gebruik van een recirculatiefilter. - Optimaliseer het afvoerkanaal
Zorg ervoor dat het afvoerkanaal zo recht mogelijk is en gebruik buizen met een geschikte diameter om weerstand te minimaliseren. Vermijd te lange buizen en probeer het aantal bochten te beperken. Óf stap over op een recirculatiesysteem, met een PuriVent plasmafilter hoef je namelijk geen afvoerkanaal meer naar buiten te hebben. - Houd de filters schoon en vervang tijdig
Verstopte filters kunnen de luchtstroom belemmeren en het geluid van de afzuigkap versterken. Maak de filters regelmatig schoon volgens de instructies van de fabrikant. Vervang het filter op tijd, voordat deze verzadigd is. Koolstoffilters moeten elke 3 tot 6 maanden vervangen worden.
Overweeg het gebruik van een plasmafilter, dat onderhoudsvrij is en tot 15 jaar meegaat!
Lees hier meer over het verschil tussen een koolstoffilter en plasmafilter voor je afzuiging.
Het voordeel van een plasmafilter
Een innovatieve oplossing om zowel de luchtkwaliteit te verbeteren als het geluid te verminderen, is het gebruik van een PuriVent plasmafilter. Deze filters vereisen geen onderhoud en gaan 10 tot 15 jaar mee. Ze kunnen eenvoudig op bestaande of nieuwe afzuigkappen worden geïnstalleerd en zorgen ervoor dat je afzuigkap minder lawaai maakt doordat ze de luchtstroom niet belemmeren. Daarnaast is er geen afvoer naar buiten nodig.
Het plasmafilter zuivert de lucht en brengt de lucht vrij van geur en met behoud van verwarmde of gekoelde lucht terug in huis. Zo bespaar je ook nog eens op je energierekening! Bovendien hoef je geen filters regelmatig schoon te maken of te vervangen. Lees meer over hoe het PuriVent plasmafilter werkt.