Een gezond binnenklimaat is belangrijk!

Wat is een gezond binnenklimaat?

Mensen spenderen tot wel 90% van hun tijd binnenshuis. Denk bijvoorbeeld aan school, bij familie of op kantoor. Een logische redenatie is dan ook dat een gezond binnenklimaat dus totaal geen overbodige luxe is. Wanneer het binnenklimaat slecht is, kunnen er allerlei gezondheidsklachten optreden. Denk hierbij aan hoofdpijn, vermoeidheid of vervelende allergieën. Ook is het absoluut niet optimaal voor je woning. Zo kan er op de langere termijn zelfs schimmel in huis ontstaan.

Een goed binnenklimaat is dus voor je woning en voor je gezin een erg belangrijke factor.

Waardoor ontstaat een ongezond binnenklimaat?

Er zijn verschillende factoren die een ongezond binnenklimaat bepalen.

1. Teveel CO2

Grote hoeveelheden CO2 zijn indicators dat de lucht in huis slecht is en vervangen moet worden. CO2 is in principe niet slecht want dit is de stof die het meest voorkomt in de lucht die iedereen uitademt. Maar net zoals alle andere dingen waar 'te veel' voor staat is te veel CO2 ook niet goed. Te veel CO2 zorgt er voor dat de zuurstof opname in ons lichaam verdrongen wordt. Hierdoor schakelt het lichaam over op een lager energieverbruik door de dag heen, waardoor vermoeidheid en hoofdpijn kan optreden. Het niet tijdig vervangen van de filters van je WTW-unit kan ertoe leiden dat er een ongezond binnen klimaat ontstaat. De lucht wordt hierdoor niet goed gefilterd, waardoor er geen frisse lucht naar binnen komt.


2. Luchtvochtigheid

Te veel vocht in huis is nadelig voor de gezondheid. Vocht in huis zorgt dat er schimmels kunnen ontstaan. Vocht komt vooral vrij tijdens het koken of tijdens het wassen. Over het vocht dat vrij komt tijdens het koken hebben we een blog geschreven, deze kun je  hier lezen.

Negen van de tien vochtproblemen ontstaan door onvoldoende ventilatie. Het is dus belangrijk om genoeg te ventileren in de woning.

3. Vluchtige organische stoffen

Vluchtige organische stoffen (VOS) zijn organische stoffen die bij kamertemperatuur verdampen. Deze stoffen kunnen vrijkomen uit alledaagse producten die in huis gebruikt worden. Denk hierbij aan verf, cosmetica of schoonmaakmiddelen.

Tips voor een gezondere woning

Er zijn tal van mogelijkheden om er voor te zorgen dat jij jouw eigen leefomgeving kan optimaliseren. De belangrijkste eerste stap is om er voor te zorgen dat er goede ventilatie is. In de tekst hieronder leggen wij je graag uit wat je nog meer kunt doen om het binnenklimaat te verbeteren.

1. Gezond koken
Voor een gezonder binnenklimaat is het aanschaffen van een goede afzuiging een aanrader. Tijdens het koken komt er namelijk fijnstof vrij, dit zijn super kleine deeltjes die in de longen terecht komen. Tegenwoordig zijn veel woningen luchtdicht en energiezuinig gebouwd. Hierdoor kan het fijnstof geen kant op, waardoor het in de woning blijft hangen. Vooral wanneer er gekookt wordt met gas, is de kans op fijnstof in de woning erg groot. Het kan daarom een goede en duurzame keuze zijn om over te stappen op een inductiekookplaat.

2. Houd fijnstof buiten met filters
Fijnstof in huis ontstaat door onder andere koken en stoken. Een goedkope manier om de luchtkwaliteit van je woning te verbeteren is door het het plaatsen van goede filters in het ventilatie systeem. Ook kun je tijdens het koken van je afzuigkap een geavanceerde luchtreiniger maken. Dit kan door middel van een plasmafilter. Het is namelijk mogelijk om met een plasmafilter de lucht te zuiveren tot wel 99% tegen kookgeuren, bacteriën, virussen, pollen en allergenen. Het is dan natuurlijk belangrijk om de afzuigkap niet alleen tijdens het koken aan te zetten, maar ook even laat draaien door de dag heen. Dit kan gemakkelijk door hem op standje 1 te zetten. Niemand heeft namelijk zin om de hele dag een keihard blazend geluid in zijn woning te horen, daarom is standje 1 van de afzuigkap al genoeg.

3. Een warm huis
Vaak hebben oudere woningen meer last van vocht en/of schimmel in huis. Dit heef te maken met de isolatie van de woning. Zoals hierboven in de blog beschreven staat, kan een te hoge concentratie vocht leiden tot gezondheidsproblemen. Vocht en schimmelplekken ontstaan dus door weinig ventilatie en slechte isolatie. Wil je dit dus tegen gaan, dan kun je bijvoorbeeld het huis beter isoleren. Dit kan met bijvoorbeeld muur- en dakisolatie. Daarmee ga je ook meteen energie besparen, wat zeker in deze tijd een belangrijke besparing kan zijn.

4. Fit en uitgerust wakker worden?
Voor je gevoel heb je voldoende geslapen, maar toch ben je niet uitgerust wakker geworden. Dit kan komen door de luchtkwaliteit. Wanneer er niet goed geventileerd wordt, kan het zijn dat de uitgeademde CO2 in de kamer is blijven hangen. Zoals jullie hierboven hebben kunnen lezen, kan een te hoge CO2 concentratie ervoor zorgen dat vermoeidheid optreedt. Dit kan dus de reden zijn waarom je niet uitgerust wakker wordt. Het is daarom belangrijk om ook 's nachts er voor te zorgen dat er voldoende ventilatie plaatsvindt. Let er bijvoorbeeld op dat de ventilatieroosters op je kamer 's nachts zijn geopend. Dit kan zeker al het nodige oplossen. Ook kun je kiezen voor zelfregelende ventilatieroosters. Deze reageren op de snelheid van de wind en zorgen er voor dat de lucht geleidelijk wordt verdeeld.


5. Vuur in huis, gezellig?
Een kaarsje aan in huis is natuurlijk hartstikke gezellig. Helaas dragen deze wel bij aan de hoeveelheid fijnstof in je huis. Dit gebeurd vooral bij walmende en flakkerende kaarsen. Een alternatieve oplossing, die toch nog enigszins gezellig is, is het gebruik maken van een kaarsje op led licht. Hierdoor heb je geen vuur in je woning!



Conclusie

Geen goede ventilatie in je woning kan leiden tot gezondheidsklachten. Ook kan het je productiviteit drastisch verlagen.
Het goed ventileren en schoonhouden van de ruimtes in je woning kan een te hoge CO2 concentratie voorkomen. De luchtvochtigheid in de woning kan door middel van goed isolatie materiaal verminderd worden. Ook kan het iets omhoog zetten van de verwarming hierbij helpen. Een belangrijk punt is de hoeveelheid fijnstof in je huis reduceren. Dit doe je door een goed ventilatie filter of door bijvoorbeeld te switchen van koken op gas naar koken op inductie. En oh ja, die gezelligheid in je woning door middel van kaarsjes kan ook door middel van LED-kaarsjes. Dat scheelt weer een hoop fijnstof deeltjes.

Met goede ventilatiefilters zorg je direct voor schonere lucht in huis