6 tips voor het reduceren van fijnstof tijdens het koken
11 april 2022 
2 min. leestijd

6 tips voor het reduceren van fijnstof tijdens het koken

Wat is fijnstof?

Fijnstof bestaat uit kleine deeltjes die zweven in de lucht. De deeltjes zijn klein genoeg om ingeademd te kunnen worden.
Fijnstof deeltjes kunnen uit verschillende chemische stoffen bestaan, zoals metalen en zouten. Daarom stoten vooral: energiecentrales en motorvoertuigen kleine deeltjes fijnstof uit. Minder bekend is de fijnstof uitstoot bij gassen. Heb je er wel eens bij stilgestaan hoeveel fijnstof er vrij komt tijdens het koken? Fijnstof kan slecht zijn voor je gezondheid. Hieronder geven we je 6 tips om er voor te zorgen dat je de hoeveelheid fijnstof reduceert.

TIP 1. Het aanschaffen van een goede afzuigkap.

Tijdens het koken komt er fijnstof vrij. Dit gebeurd vooral bij het braden van vlees en het wokken van groenten. Fijnstof kan in huis blijven hangen, wanneer er geen goede afzuigkap is gemonteerd. Het is dus een must om een afzuigkap te hebben, zodat de deeltjes niet in huis blijven hangen. 


TIP 2. Zet de afzuigkap eerder aan voordat je gaat koken.

Zet de afzuigkap alvast aan voordat je gaat koken, zodat de luchtstroming op gang komt. Ook is het handig om hem na het koken nog een tijdje aan te laten, zodat de afzuiging nog efficiënter kan worden.


TIP 3. Ga over op het koken op inductie.

Tegenwoordig is het nieuwe er al vanaf, maar het koken op inductie wordt nog lang niet door iedereen gedaan. Bij het koken op inductie ontstaan er geen verbrandingsgassen die het gevolg zijn van koken op aardgas. Vooral in de tijden dat de gasprijzen zo ontzettend zijn gestegen is het goed om na te denken over een optie om op inductie te gaan koken. 

Koken op inductie kent meerdere voordelen. Zo is het apparaat sneller op temperatuur, is het gemakkelijker schoon te maken en het eten sneller warm. 


TIP 4. Koken met bakboter of olijfolie.

Als je kookt met roomboter geeft dat extra fijnstof weg. Dit komt omdat roomboter al snel gaat verbranden. Kies dus liever voor gewone bakboter of olijfolie.


TIP 5. Zet de pannen achter op het fornuis.

Wanneer de pannen achter op het fornuis worden gezet, worden vrijwel alle kookdampen afgevangen door de afzuigkap. zorg er voor dat je een deksel op de pan doet, zodat het niet extra vochtig wordt in de woning. Ook het gebruiken van deksels op de pannen kan er voor zorgen dat er minder lucht afgezogen hoeft te worden. 


TIP 6. Maak de vetfilters regelmatig schoon.

Wanneer de afzuigkap aanstaat tijdens het koken, zal niet alleen de lucht worden afgevoerd, maar ook veel vet resten. Wellicht heb je het al eens gezien bij de afzuigkap in jouw eigen situatie. Wanneer de vetfilters van de kap erg vet zijn, gaat dat er voor zorgen dat de afzuigkap minder goed zijn werking kan doen. Maak daarom je vetfilters regelmatig schoon. Dit zorgt voor behoudt van de kwaliteit van je afzuigkap. Je maakt een roestvrij stalen vetfilter gemakkelijk schoon door hem in de vaatwasser te doen.


Heb je nog vragen over fijnstof of ben je benieuwd naar onze recirculatie filters? Neem dan gerust contact met ons op.


Team PuriVent


Reactie plaatsen