Vocht in huis: oorzaken en tips
05 november 2021 
2 min. leestijd

Vocht in huis: oorzaken en tips

Vocht in de keuken

In de blog van deze week willen we het graag hebben over een welbekend probleem, namelijk: vocht in en/of rondom de keuken. Te veel vocht in de keuken is schadelijk voor je gezondheid. Het is daarom belangrijk om te weten hoe vocht kan ontstaan, hoe je het kunt herkennen en wat je er uiteindelijk tegen kunt doen. Wij hebben de tips voor je op een rijtje gezet.

Hoe ontstaat vocht?

9 van de 10 vochtproblemen ontstaan door onvoldoende ventilatie. Het probleem kan ook zitten in bouwkundige problemen. Hierin kunnen we vier verschillende problemen onderscheiden:

  1. Optrekkend vocht - komt binnen via funderingen en muren van de woning
  2. Koudebruggen - Wanneer warme lucht bij een koude muur of vloer in de buurt komt, moet deze lucht zijn warmte kwijt. Vaak gebeurd dit bij plekken in de woning waar de kou van bijvoorbeeld buiten met de warmte van binnen te maken krijgt.
  3. Condensatie - Heel simpel. Vaak gebeurd dit door douchen. Douchen is natuurlijk geen enkel probleem, er moet echter wel goed geventileerd worden.
  4. Lekkage - Lekkage is een algemeen bekend probleem. Deze oorzaken kunnen heel verschillend zijn.

Nu het ontstaan van vocht in je woning/keuken is beschreven, is het belangrijk om te weten hoe je vocht herkent.

Hoe herken je een vochtprobleem?

Er zijn veel verschillende manieren waarop vocht herkent kan worden. Wij hebben wat manieren voor je op een rijtje gezet. Kleine kanttekening: mocht je nog een manier hebben waarop je vocht kunt herkennen? Laat het dan alsjeblieft weten in de reacties onder deze blog!


  1. Een vieze muffe geur in de keuken
  2. Loslatend behang of plekken in het behang/op de muur
  3. Schimmel
  4. Vochtplekken
  5. Algen op de muur
  6. Hoger energieverbruik
  7. Zilvervisjes in de woning
  8. Condens op koude oppervlaktes

 Dit zijn enkele voorbeelden van hoe je een vochtprobleem kunt herkennen in jouw eigen woning/keuken. Wanneer je het vochtprobleem hebt herkend, is het belangrijk om te weten wat je tegen dit probleem kunt doen.

Wat kun je doen tegen een vochtprobleem?

Het is ontzettend belangrijk om te blijven ventileren bij een vochtprobleem. Zoals eerder is beschreven ontstaat vocht in de keuken vaak als de warme lucht in aanraking komt met een koud gedeelte (vloer/muur) van de keuken. Blijven ventileren zorgt ervoor dat er geen vochtophoping ontstaat.

Vocht in de keuken ontstaat in vrijwel ieder geval door condensatie. Hierdoor is het belangrijk om tijdens het koken de afzuigkap aan te zetten! Niet alleen tijdens het koken, maar ook nog een half uur nadat je klaar bent met koken. Dit zorgt ervoor dat er goede luchtventilatie plaatsvindt.

Mag je door de wet- en regelgeving niet meer naar buiten ventileren? Dan ben je genoodzaakt een recirculatie afzuigkap in je huis te monteren. Ook hier is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de lucht ventilatie goed is. Wanneer je namelijk de lucht aan het recirculeren bent, is het belangrijk dat de lucht weer de ruimte heeft om schoon je huis in geblazen te worden. Vaak zien we dat wanneer er geen plintrooster  gebruikt wordt, de lucht onder de keuken niet goed weg kan en dus zorgt voor ophoping! Pas hier voor op!

Wist je dat?

Je met een plasmafilter van zowel een bestaande afzuigkap als een nieuwe afzuigkap een luchtfilter kunt maken?

Dan hoef je je nooit meer zorgen te maken dat je geen goede ventilatie hebt in je huis. Ook hoef je niet iedere keer al die ramen open te zetten, wat een ongelofelijke kou en energierekening met zich mee brengt. Vooral met de koude dagen die komen gaan!

Hopen dat je jouw vochtprobleem herkent en er met deze tips een stokje voor gaat steken.

Fijn weekend gewenst! 🌍💨

Reactie plaatsen