Vocht in de keuken door de kookplaat met afzuiging
De traditionele afzuigkap heeft de afgelopen jaren plaats moeten maken voor de (inductie) kookplaten met geïntegreerde afzuiging. Deze moderne kookplaten zien er niet alleen erg mooi uit, ze zijn ook praktisch in gebruik. Vandaar dat ze ook niet meer weg te denken zijn uit de moderne keuken. Echter, net als bij elke nieuwe technologie, zijn er ook nadelen aan deze kookplaten met afzuiging. Een veelvoorkomend probleem is vochtophoping onder de keuken. Dit komt met name door de manier waarop de kookplaat geïnstalleerd wordt. In deze blog bespreken we de oorzaak van vochtproblemen en hoe je dit kunt oplossen.
Vocht onder de keuken
Een veelvoorkomend probleem is het ontstaan van vochtophoping bij het afvoeren van de lucht. Vaak is dit te zien onder de keuken of in de keukenkastjes (bij het bestek bijvoorbeeld). Buiten het feit dat dit slecht is voor de gezondheid, doet het de kwaliteit van je keuken ook niet ten goede.
De oorzaak van vochtophoping
De vochtophoping onder de keuken heeft te maken met de manier waarop de kookplaat is geïnstalleerd. In het geval van een kookplaat met afzuiging, zijn er twee verschillende manieren om de lucht af te voeren:
- Lucht afvoeren via buizen naar buiten: Dit is de traditionele manier om vocht en kookluchtjes uit de keuken te verwijderen. Je blaast hiermee niet alleen de kookgeuren naar buiten, maar ook de verwarmde of gekoelde lucht. Dit is niet zo positief voor je energierekening en duurzaamheid. Daarnaast door de BENG-regeling is dit tegenwoordig niet meer toegestaan in nieuwbouw woningen, waardoor je verplicht bent om lucht de recirculeren.
- Recirculeren van de lucht: De lucht wordt in de kookplaat gezogen, gefilterd met een plasmafilter en vervolgens weer terug de keuken in geblazen.Het probleem met recirculatie is dat er niet altijd voldoende aandacht wordt besteed aan de afvoer van de gefilterde lucht. Het begrip lucht recirculatie is redelijk nieuw, wat betekent dat niet iedereen de juiste kennis heeft om het systeem correct te installeren. Om ervoor te zorgen dat er lucht recirculatie plaatsvindt, is het dus nodig om een goed plasmafilter te hebben met genoeg ruimte om de lucht de ruimte in te blazen. Vaak worden de kookplaten geïnstalleerd en wordt er niet gekeken naar de afvoer van de lucht. De lucht blijft dan hangen onder de kookplaat, wat leidt tot vochtophoping en in het ergste geval tot schimmels.
De gevolgen van vochtophoping in de keuken
Vochtophoping onder de keuken is niet alleen onaangenaam, het kan ook schadelijke gevolgen hebben:
- Schimmelvorming: Schimmel kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën en luchtweginfecties.
- Aantasting van de keuken: Vocht kan de kwaliteit van je keuken aantasten, waardoor er bijvoorbeeld keukenkastjes krom kunnen trekken.
- Onaangename geuren: Vocht in combinatie met restjes eten kan leiden tot onaangename geuren in de keuken.
Herken je deze symptomen? Dan is het vrijwel zeker dat het te maken heeft met de wijze van luchtafvoer. De kookplaat zuigt namelijk alle lucht naar binnen, maar kan deze vervolgens nergens meer kwijt. Hierdoor ontstaat condens, wat uiteindelijk resulteert in schimmels en bacteriën.
De oplossing: plasmafilter met uitblaasrooster
Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor het probleem van vochtophoping:
- Plasmafilter: Dit filter monteer je op de motor van de kookplaat met afzuiging. Het plasmafilter zuivert de lucht van bacteriën, virussen, pollen, allergenen en kookgeuren. En gaat wel 10 tot 15 jaar mee!
- Buismateriaal: Met buismateriaal creëer je een luchtweg van de kookplaat naar de plint. De gefilterde lucht wordt via het plintrooster terug de keuken in geblazen. Waardoor het vocht zich niet gaat ophopen in de keukenkasten.
Deze combinatie van een plasmafilter en het juiste buismateriaal en plintrooster zorgt ervoor dat:
- De lucht niet langer onder de keuken blijft hangen
- De keukenlucht effectief wordt gereinigd
- Vochtproblemen en schimmelvorming worden voorkomen
De vervuilde kooklucht wordt in het filter tot wel 99% gezuiverd samen met bacteriën, virussen, pollen en allergenen. De gereinigde lucht kan via het buismateriaal en plintrooster weer terug de keuken in geblazen worden. Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken over vochtophoping onder de keuken of de nare gevolgen daarvan!
Meer weten over de voordelen van een plasmafilter? Of de precieze werking van een plasmafilter? Ons team legt het uit!