Hoe maak je de afzuigkap schoon?
14 juli 2022 
2 min. leestijd

Hoe maak je de afzuigkap schoon?

De afzuigkap schoonmaken is een taak wat snel over het hoofd wordt gezien. Toch is het heel belangrijk, want de afzuigkap wordt van binnen en buiten heel vies. De afzuigkap zuigt alle dampen op die tijdens het koken naar boven komen, ook is er tegenwoordig een manier van in de kookplaat afzuigen, dit wordt geïntegreerde afzuiging genoemd. Daardoor wordt niet alleen de buitenkant vies, maar ook de roosters en filters aan de binnenkant. Deze hebben af en toe een flinke schoonmaakbeurt nodig om te voorkomen dat er ongezonde en onaangename luchtjes in de keuken blijven hangen. Met deze drie stappen heb jij jouw afzuigkap zo weer schoon en fris.

Stap 1. Buitenkant afzuigkap schoonmaken

De buitenkant van de afzuigkap wordt vaak erg vet. De afzuigkap ontvetten is dus een makkelijke truc om je keuken een stuk schoner te laten ogen. De buitenkant van de afzuigkap is misschien wel het makkelijkst om schoon te maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een beetje ammoniak en warm water. Maak van deze twee een sopje en neem vervolgens met een doek de buitenkant van de afzuigkap af. Als je zeker weet dat de kap helemaal vetvrij is, hoef je hem enkel nog af te nemen met schoon water. Dan is de kap weer klaar voor gebruik!

Stap 2. Filter afzuigkap schoonmaken

Het filter van de afzuigkap filtert alle etensdampen. Na een tijdje klontert het vet uit deze dampen samen, waardoor je filter verstopt raakt. Dit voorkom je door regelmatig het filter van de afzuigkap schoon te maken. Dit kun je op 2 manieren doen:

  1. Doe het filter van de afzuigkap in de vaatwasser. Spray het filter in met ontvetter en laat dit 10 minuten inwerken. Doe de filter in een verder lege vaatwasser, doe een vaatwasblokje erin, en draai een programma op minstens 40 graden. Zo wordt je filter snel schoon!
  2. Filter schoonmaken met baking soda. Leg de filter in je spoelbak en bestrooi royaal met baking soda. Voeg eventueel afwasmiddel toe en besproei met heet water. Laat alles een halfuur intrekken en spoel goed af met water. Je filter is weer klaar voor gebruik.

Het filter van de afzuigkap dient regelmatig vervangen te worden. Je kunt controleren of het vervangen moet worden door een stukje keukenpapier onder de afzuigkap te houden. Zet vervolgens de afzuigkap aan. Wordt het keukenpapier tegen de kap aangezogen? Dan kan het filter nog een tijdje mee. Gebeurt dit niet? Dan is het tijd om het filter te vervangen. Filters zijn vaak te koop bij winkels met huishoudspullen.

Stap 3. Roosters afzuigkap schoonmaken

Het rooster schoonmaken is misschien nog wel makkelijker dan de afzuigkap zelf. Zet een pan met water op het vuur. Doe hier citroensap bij in. Laat dit water vervolgens een aantal uur koken terwijl de afzuigkap aanstaat. Vervolgens kun je het vuil erg gemakkelijk van het rooster afboenen. Dat gaat vrij vlot met behulp van warm water.
Je kunt er ook voor kiezen om het rooster simpelweg in de vaatwasser te zetten. Ook dan komen ze er schoon weer uit.

Extra tips voor afzuigkap reinigen

– Neem de afzuigkap na het koken af met een doekje. Wanneer je dit elke keer doet, scheelt dit uiteindelijk veel schoonmaakwerk.
– Spuit het rooster in met silliconenspray om ervoor te zorgen dat vet er minder snel aan hecht.
– Wrijf de afzuigkap in met slaolie. Ook dit zorgt ervoor dat vet zich niet gemakkelijk hecht en dat de kap mooi gaat glanzen.

Slim de keuken schoonmaken?

Is de afzuigkap schoon? Mooi. Hoe zit het met je fornuis, koelkast, keukenkastjes en aanrecht? Het kan nooit kwaad om je keuken een grondige schoonmaakbeurt te geven. Dat is wel zo hygiënisch! Wij helpen je een handje. Download gratis het e-book “De keuken, hoe pak ik het aan?”. Met de slimme schoonmaakhacks uit dit e-book is jouw keuken binnen no time stralend schoon! Waar wacht je nog op?


Reactie plaatsen