Waar moet je aan denken bij het kopen van een afzuigkap?
03 juni 2022 
2 min. leestijd

Waar moet je aan denken bij het kopen van een afzuigkap?

Een goede afzuigkap is natuurlijk onmisbaar tijdens het koken. Je hebt tijdens het koken namelijk niet alleen maar te maken met de kookgeur, ook komt er veel fijnstof vrij. Deze fijnstof deeltjes kunnen worden ingeademd en schade veroorzaken aan de gezondheid. Wil je meer weten over de gevolgen, kijk dan eens naar deze blog.
Benieuwd naar welke afzuigkappen er zijn en hoe je ze gebruikt? In deze blog lees je alles wat je moet weten. 

De keuken is niet alleen noodzakelijk om je lievelingsgerecht in te bereiden, het bepaalt ook voor een groot gedeelte de uitstraling van je woning. Dit is ook de reden waarom mensen eerder kijken naar bijvoorbeeld het design van de afzuigkap, dan dat ze kijken naar de capaciteiten van de kap zelf. 

Toe aan een nieuwe afzuigkap, maar weet je niet waar je op moet letten bij de aanschaf? PuriVent zet een aantal punten voor je op een rij. 

Aandachtspunten bij het kiezen van de afzuigkap

Punt 1: Bedenk hoe je kookdampen wil afvoeren

Tegenwoordig zijn er twee verschillende soorten afzuigkappen. Je hebt de afzuigkap met de luchtafvoer naar buiten en de recirculatie afzuigkap. De recirculatie afzuigkap recirculeert en filtert de lucht en heeft daarvoor geen buizen naar buiten nodig. Dit zijn de twee methodes waar uit gekozen kan worden voor het afvoeren van kookdampen en etenslucht. Voor het verbeteren van het milieu en de wettelijke bepalingen ten aanzien van afzuigkappen, kan niet elk systeem meer worden gebruikt.

Inductiekookplaat met afzuiging

Punt 2: Rekening houden met de keukenopstelling

De opstelling van je keuken speelt een belangrijke rol bij de keuze van de afzuigkap. Heb je bijvoorbeeld een kookeiland of heb je bijvoorbeeld een hoekkeuken. Beide keukens geven heel andere mogelijkheden. Tegelijkertijd komen er steeds meer alternatieven, zo ook voor kookeilanden. Denk bijvoorbeeld eens aan de downdraft afzuigkappen en de kookplaten met geïntegreerde afzuiging. Er zijn mogelijkheden genoeg, zorg er alleen voor dat je je goed laat informeren door de keuken speciaalzaak. 

Punt 3: Kies een afzuigkap bij je kookplaat

Voor veel mensen is het natuurlijk belangrijk dat een afzuigkap een mooi design heeft. Eigenlijk is het belangrijker om er voor te zorgen dat de kap bij de kookplaat past. Zorg ervoor dat de kap minimaal zo breed is als de kookplaat, om te voorkomen dat de dampen onderweg naar de kamp wegwaaien. Hierdoor wordt er veel kookgeur en damp niet afgezogen. Wil je gebruik gaan maken van een traditionele afzuigkap, hang deze dan niet te hoog. Dit om te voorkomen dat de afzuigkap zijn effect verliest. 

Punt 4: Denk aan de toevoer en afvoer

Een afzuigkap is bedoeld om lucht af te voeren, zodat deze niet in huis blijft hangen. Zorg er dus voor dat deze voldoende lucht toevoer krijgt, zodat hij op vol rendement kan afvoeren.
Wanneer je gebruik gaat maken van recirculatie, is dat natuurlijk niet nodig. Wanneer je gaat recirculeren wordt de lucht schoon gefilterd weer terug de woning in geblazen. Hierdoor ben je niet gebonden aan een afvoer naar buiten toe, wat een enorme flexibiliteit in de keuken geeft.

Keuken met kookeiland
Feitjes:

1. Om er voor te zorgen dat de kookluchtjes af te zuigen is er minimaal 300 m3/h nodig. Alle kookdampen afgevangen. 

2. De kap moet minimaal net zo groot zijn als de kookplaat. De lucht verspreid zich namelijk niet in een rechte lijn naar boven, hou er dus rekening mee dat er altijd wat lucht aan de kap ontsnapt. Hoe hoger de capaciteit van de afzuigkap is, hoe meer lucht er gefilterd wordt.

3. Hoe beter het energie-efficiëntie label is, hoe hoger de vetafvangst is. 

4. De afzuigkap sluit direct aan op de bovenkastjes

Reactie plaatsen