Dilemma van de week: Koken op inductie of koken op gas
21 april 2022 
2 min. leestijd

Dilemma van de week: Koken op inductie of koken op gas

Er lijkt geen rem op te zitten: de stijgende gasprijzen en energieprijzen. Het is een probleem dat niet alleen in Nederland speelt, maar in de hele wereld. Nederland is extra kwetsbaar voor forse prijsverhogingen en tekorten door de sluiting van het gasveld in Groningen. Door de actuele ontwikkelingen op het gebied van gas-en energieprijzen willen we graag een nieuw dilemma van de week introduceren, namelijk: koken op gas of koken op inductie?

De standaard

Iedereen heeft het natuurlijk van oudsher meegekregen. Koken doe je namelijk op gas. Aangezien we in de toekomst van het gas af moeten, zullen de meeste huishoudens die een nieuwe kookplaat nodig hebben kiezen voor een inductie kookplaat. Toch hebben gas kookplaten ook nog veel fans.

Authentiek koken

Het voordeel van koken op gas is dat het authentieker aanvoelt. Je hebt namelijk die echte vlam onder de pan. Ook is een gaskookplaat goedkoper in de aanschaf.

Koken op gas

SMART-koken

Een inductiekookplaat biedt echter wel meer opties. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een smart kookplaat die samenwerkt met je afzuigkap. Ook is er minder verbrandingsgevaar wanneer er gekookt wordt met inductie in tegenstelling tot koken op gas en een open vlam. Enkel de pan wordt heet en de plaat die eronder zit wordt alleen maar wat warm. Bovendien reageert inductie net zo snel als aardgas, wat koken op inductie dus aantrekkelijk maakt.

Schoonmaken 

Natuurlijk is het schoonmaken van een inductie kookplaat een stuk gemakkelijker. Je haalt er een doekje overheen en klaar is kees. Met koken op gas moet je vaak met je doekje helemaal tussen het gasstel de pitten schoonmaken. Daar heb je natuurlijk helemaal geen zin in wanneer je je drie-gangen diner hebt gekookt.

Kosten

Een gaskookplaat is momenteel het goedkoopste, de verwachting is wel dat dit rap gaat veranderen. Deskundigen verwachten dat de belasting op gas gaat toenemen en de belasting op elektriciteit juist gaat afnemen. Zo is het streven in 2030 dus dat de inductiekookplaat goedkoper is dan koken op gas.

Tabel kosten inductie koken of gas koken

Bron: Consumentenbond, 2021


Conclusie

Het lijkt er dus op dat de inductie kookplaat niet alleen populairder aan het worden is dan koken op gas. Ook is de verwachting dat het uiteindelijk goedkoper is om op inductie te koken. Nu kunnen we natuurlijk nooit dat authentieke gevoel van koken op gas vervangen, maar toch lijkt de inductie kookplaat het te gaan winnen van het ouderwetse, authentieke koken op gas.

Wat vind jij? Kook jij zelf nog op gas of ben je ook al overgestapt op koken op inductie?

Laat het ons weten in de reacties!

Reactie plaatsen