Wat is een kookplaat met afzuiging en hoe werkt het?
10 december 2021 
3 min. leestijd

Wat is een kookplaat met afzuiging en hoe werkt het?

Een nieuwe keuken aanschaffen is voor velen een heel leuk project! Vaak is het niet zomaar een aanschaffing en gaan er aardig wat nachtjes slapen overheen. De keuken is namelijk een plek waar we graag zijn. We gebruiken de keuken niet alleen om onze kookkunsten tot uiting te brengen, maar vinden het ook heerlijk om lang te tafelen met vrienden en familie. Het is daarom van belang om te beslissen wat jij graag in je keuken wil. Vandaag gaan we het hebben over een ‘redelijk’ nieuw onderdeel van de nieuwe keuken, namelijk de manier van afzuiging in de keuken.

Een kookplaat met afzuiging

De afzuiging van uw nieuwe keuken brengt veel opties met zich mee. De verschillende opties bestormen in razend tempo de markt. Het kan zijn dat je al eens wat over de verschillende opties hebt gelezen in het blog overzicht van PuriVent.

Iedereen is natuurlijk bekend met ‘de normale afzuigkap’, wat vaak boven het fornuis hangt met een mooie schacht eromheen. Door de toenemende vraag naar bijvoorbeeld kookeilanden zijn er steeds meer oplossingen gekomen voor een alternatieve manier van afzuiging. Één van deze oplossingen is werkblad afzuiging! Bij deze manier heeft u geen afzuigkap meer nodig die boven je hoofd en de kookplaat hangt, maar kies je juist voor een strak en elegant ontworpen kookplaat die tegelijkertijd een goede afzuiging verzorgt. De afzuiging zit namelijk verwerkt in de kookplaat zelf!


Hoe werkt een kookplaat met afzuiging?

Je zal misschien op dit moment denken, hoe kan dat? Warme lucht stijgt op. Hoe kan het dan dat een kookplaat met afzuiging de lucht naar beneden blaast?

Kookdampen stijgen op met een snelheid van een meter per seconde. De kookplaat met afzuiging zuigt de dampen naar beneden met een hogere snelheid dan dat de lucht omhoog geblazen wordt. Hierdoor worden alle dampen, geuren en vetdeeltjes naar beneden gezogen, nog voordat ze omhoog kunnen stijgen!


5 Voordelen van een kookplaat met afzuiging

  1. De traditionele afzuigkap is verleden tijd. De schouw die boven het kookgedeelte hangt is niet meer nodig, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt!
  2. Stiller dan een normale afzuigkap.
  3. Kan ook bij het koken op gas!
  4. Minder last van kookluchtjes, omdat de lucht geen tijd heeft om op te stijgen.
  5. De kookplaat met afzuiging kan overal geplaatst worden. Er is geen luchtafvoer naar buiten nodig. Je kunt namelijk gemakkelijk de lucht recirculeren met bijvoorbeeld een plasmafilter en plasmatechniek.

2 Nadelen van een kookplaat met afzuiging

  1. De kookplaat met afzuiging vraagt om een dieper werkblad. Hierdoor moet je rekening houden met minder kastruimte in je keuken.
  2. De kookplaat met afzuiging is duurder in de aanschaf dan de traditionele afzuigkap.

Waarom een kookplaat met afzuiging?

De belangrijkste reden waarom je zou kunnen kiezen voor een kookplaat met afzuiging, is toch wel om het feit dat je niet meer tegen die kap hoeft aan te kijken. Dit geeft veel meer ruimte in het ontwerpen van je keuken. Buiten het feit dat dit meer bewegingsvrijheid biedt, is het ook gewoon strak en elegant. Vooral als je in je droomkeuken een kookeiland hebt, wil je zo veel mogelijk bewegingsvrijheid.

Wat is de beste kookplaat met afzuiging?

De Consumentenbond heeft verschillende kookplaten met afzuiging uitgebreid onderzocht. Zij hebben de kookplaten getest op drie verschillende highlights, namelijk:

  1. Afzuiging
  2. Genoeg ruimte?
  3. Schoonmaken

De beste kookplaat met afzuiging van 2021 is de BORA Puru

Bora Puru

PuriVent in je kookplaat met afzuiging

Door het aanschaffen van een kookplaat met afzuiging kies je ervoor om vaarwel te zeggen tegen een afzuigkap boven je fornuis. Je gaat de vieze dampen afvoeren naar beneden en wil natuurlijk geen eindeloze luchtafvoer naar buiten bouwen. Waar moet deze vieze lucht dan heen?

Op dit punt zien we steeds meer mensen kiezen voor een systeem met een recirculatie mogelijkheid. Het recirculeren van lucht betekent eigenlijk, dat de vervuilde lucht niet naar buiten wordt afgevoerd, maar weer schoon terug de kamer in geblazen kan worden. Hierdoor is het niet meer nodig om al die buizen naar buiten te leggen. Ook blaas je niet meer al die verwarmde lucht naar buiten toe. Het proces speelt zich als het ware volledig af binnen in je huis.

Zoals in de blog beschreven staat, zal de damp naar beneden worden afgezogen. Deze damp komt dan in de afvoer in je keukenkastje terecht. Het is dus mogelijk om ervoor te zorgen dat deze damp weer schoon je keuken in geblazen wordt.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar de situatie die hieronder is geschetst. Hier is te zien dat de lucht via de kookplaat naar beneden wordt afgezogen. De vervuilde lucht komt in het plasmafilter terecht, waar het door middel van plasmatechniek wordt gezuiverd. Het filter blaast de lucht door het plint rooster  weer terug de keuken in.


Toepasbaarheid Domino modellenDe vervuilde lucht via de kookplaat, door het filter, weer terug de keuken in!


Wanneer we het dus hebben over nieuwe trendy apparatuur in de keukenbranche, is dit er ook zeker 1 van!

Tot volgende week!🌍💨

noah
Door

noah

op 31 Dec 2021

Top!

jan nijmeijer
Door

jan nijmeijer

op 17 Sep 2023

ik vraagmij af moet de afzuiging op stand 5 of 10 staan met het koken Volgens mij bij stand 10 vliegt toch de dampen door de filter de keuken in

PuriVent team
Door

PuriVent team

op 20 Sep 2023

Geachte heer Nijmeijer, bedankt voor uw bericht! Wanneer uw afzuigkap/systeem een maximaal afzuigvermogen heeft van bijvoorbeeld 500 m3/uur en u plaatst een PuriVent filter van 500 m3/uur of groter, kunt u uiteraard ook de afzuigkap in de maximale afzuigstand gebruiken en wordt deze lucht ook gefilterd, uiteraard zijn alle filters daar uitgebreid op getest en goedgekeurd.

Reactie plaatsen