Vocht in de keuken door de kookplaat met afzuiging?
Vocht in de keuken door de kookplaat met afzuiging?
18 februari 2022 
3 min. leestijd

Vocht in de keuken door de kookplaat met afzuiging?

De traditionele afzuigkap heeft de afgelopen jaren plaats moeten maken voor de (inductie) kookplaten met geïntegreerde afzuiging. De kookplaten met geïntegreerde afzuiging zijn niet meer weg te denken in de hedendaagse keuken. Het staat natuurlijk ontzettend mooi bij je net nieuw aangeschafte kookeiland en het belemmerd het zicht in de keuken evenmin.

Er zijn op dit moment enkele grote namen die kookplaten met afzuiging verkopen. Denk bijvoorbeeld aan BORA en aan Bosch Siemens. PuriVent en Siemens

Naast dat de kookplaten natuurlijk trending zijn en een mooi design hebben, heeft deze ook nadelen. Dit heeft voornamelijk te maken met de manier waarop de kookplaat geïnstalleerd wordt.

Vocht onder de keuken

Een veelvoorkomend probleem is het ontstaan van vochtophoping bij het afvoeren van de lucht. Vaak is dit te zien onder de keuken of in de keukenkastjes (bij het bestek bijvoorbeeld). Buiten het feit dat dit slecht is voor de gezondheid, doet het de kwaliteit van je keuken ook niet ten goede. De vochtophoping heeft te maken met de manier waarop de kookplaat is geïnstalleerd. In het geval van een kookplaat met afzuiging heb je namelijk twee verschillende soorten van lucht afvoeren, namelijk: De lucht naar buiten afvoeren via buizen of het recirculeren van de lucht.

Aangezien lucht afvoeren met een buis naar buiten tegenwoordig niet meer is toegestaan door de BENG regeling, is men verplicht de lucht te gaan recirculeren. Dit is vaak het punt waar het fout gaat. Het begrip lucht recirculatie is redelijk nieuw, wat betekent dat niet iedereen de juiste kennis heeft om het systeem correct te installeren.

In de kookplaat met geïntegreerde afzuiging wordt de lucht dus in de kookplaat gezogen. Om er voor te zorgen dat er lucht recirculatie plaatsvindt, is het dus nodig om een goed filter te hebben met genoeg ruimte om de lucht de ruimte in te blazen. Vaak worden de kookplaten geïnstalleerd en wordt er niet gekeken naar de afvoer van de lucht. Deze lucht blijft dan aanwezig onder de keuken, wat kan resulteren in vochtophoping of schimmels zoals in de afbeelding hieronder.

Schimmels

Herkent u zich in dit probleem? Dan heeft het dus vrijwel zeker te maken met de wijze van luchtafvoer. De kookplaat zuigt namelijk alle lucht naar binnen, maar kan deze vervolgend nergens meer kwijt. Hierdoor ontstaat condens, wat uiteindelijk resulteert in schimmels en bacteriën. Daarnaast hebben we het nog niet eens gehad over wat het met de kwaliteit van je keuken kan doen...

Het is natuurlijk lekker om paddenstoelen door je gerecht heen te doen, maar om ze onder je keuken te hebben is natuurlijk niet fraai.

De oplossing

Gelukkig is vochtophoping onder de keuken op te lossen.
Allereerst is het belangrijk om er voor te zorgen dat er voldoende ruimte is om de lucht weer de kamer in te blazen, zodat het niet onder je keuken blijft.
Dit kan bijvoorbeeld met buismateriaal en een plasmafilter. Het plasmafilter kan gemakkelijk gemonteerd worden op de motor van de kookplaat met afzuiging. Verder kan er door middel van buismateriaal een luchtweg gevormd worden naar de plint, waarna de lucht via het plintrooster weer terug de ruimte in geblazen kan worden. Deze constructie zorgt er voor dat de lucht niet onder de keuken blijft dwarrelen, maar weer via het rooster de kamer in geblazen kan worden.

luchtwegkanaal DOMINOSituatie met buismateriaal en een plasmafilter

De werking van het plasmafilter gaat hier erg goed mee samen. De vervuilde lucht wordt namelijk in het filter gezuiverd van bacteriën, virussen, pollen, allergenen en misschien wel het aller belangrijkste: de kookgeuren. Zo hoeft u zich nooit meer zorgen te maken over de vochtophoping onder de keuken en zorgen we er voor dat de paddenstoelen lekker op bord blijven en niet gaan groeien onder de keuken.

Reactie plaatsen