Is schone lucht belangrijk?
01 december 2021 
2 min. leestijd

Is schone lucht belangrijk?


Lucht is niet te zien, daarom denken we vaak dat het wel goed/schoon zal zijn.


Eigenlijk is het ergens wel logisch. Mensen zijn namelijk visueel ingesteld, iets wat we kunnen zien/aanraken beschouwen we dan als goed of slecht. Eigenlijk vergeten we met zijn allen 1 heel belangrijk ding. Hetgeen wat tussen het rijtje van onze primaire levensbehoeften staat, namelijk: (schone) LUCHT.

Zo met het blote oog is lucht natuurlijk niet te zien. Toch is het van wezenlijk belang dat de lucht die wij inademen schoon en gereinigd is. We ademen namelijk gemiddeld 12 – 14 keer per minuut wanneer we wakker zijn en 6 – 8 keer als we slapen. Bij elkaar opgeteld is dat 15.840 keer per dag. Met die hoeveelheid is het dus wel fijn als jij voldoende schone lucht binnenkrijgt.

Wat adem ik in?
De lucht binnen kan bestaan uit een mengsel van stoffen. Vaak zijn dit stoffen als: CO2, vocht en schimmels, fijnstof, koolstofmonoxide en vluchtige organische stoffen.

Wat kan ik doen tegen ongezonde lucht?
Ook zelf kun je de lucht in huis gezonder maken. Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen een ongezond binnenklimaat!

Je kunt jezelf beschermen tegen een ongezond binnenklimaat door bijvoorbeeld het voorkomen en aanpakken van vocht en schimmels. De beste tip hiervoor is ventileren en luchten.

Wat verstaan we onder luchtzuivering?
Luchtzuivering kunnen we zien als het ontdoen van bacteriën, virussen (zoals bijvoorbeeld COVID-19), pollen, allergenen, lichaamsgeuren, kookgeuren en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Luchtzuivering zorgt voor gezonde lucht!

Met name door de toenemende CO2-uitstoot hebben we helaas te maken met steeds slechtere kwaliteit lucht. Het beste wat we kunnen doen om toch schone lucht in te ademen, is het ontdoen van vervuilde deeltjes in de lucht.
Dit kan door middel van de welbekende luchtreinigers of plasmafilters.

Waarom is gezonde lucht belangrijk?
Gemiddeld brengen we meer dan 20 uur van de tijd binnen door. Of dat nou in je eigen huis is, op het werk of in een andere ruimte. In alle ruimtes is schone lucht belangrijk. Helaas is dit niet altijd het geval en is de lucht vaak ongezond.

Omdat we niet bezig zijn met lucht en we er vaak geen rekening mee houden, weten mensen vaak niet goed wat vervuilde lucht met je gezondheid kan doen. Zo kunnen er bijvoorbeeld verschillende gezondheidsproblemen optreden, als:

  1. Hooikoorts
  2. Astma
  3. Allergieën
  4. Hoofdpijn
  5. Jeukende ogen
  6. Benauwdheid

De oplossing voor een gezonder binnenklimaat
Zoals in de blog beschreven staat, is het belangrijk om aandacht te geven aan de luchtkwaliteit in je huis. Lucht is iets wat we niet kunnen zien, maar is essentieel voor een goede gezondheid van de mens. Het is van belang om constant te ventileren. Dit om te voorkomen dat er veel vocht en schimmels in de lucht blijft. Het constant luchten is natuurlijk niet altijd mogelijk. Door het openen van bijvoorbeeld een raam, zorg je ervoor dat er constant geventileerd wordt. Echter is dit zonde van alle warme lucht die je naar buiten blaast en je huis op een gegeven moment als een vrieskist gaat aanvoelen…

Een beter alternatief is daarom het recirculeren van de lucht. Dit kan door middel van luchtreinigers of geavanceerde plasmafilters. Deze zorgen er namelijk voor dat de lucht gezuiverd wordt tijdens het ventileren.

Als je meer wil weten over deze manier van luchtzuivering, bekijk dan eens het filmpje hieronder!


Reactie plaatsen