Plasmafilter of koolstoffilter?
15 oktober 2021 
2 min. leestijd

Plasmafilter of koolstoffilter?

PuriVent Plasmafilters versus Koolstoffilters

Kan of mag je afzuigkap de kookluchtjes niet rechtstreeks naar buiten afvoeren, dan heb je een afzuigkap met recirculatie mogelijkheid nodig, de afzuigkap blaast dan de kookluchten weer terug je keuken in. Deze kooklucht wil je dan natuurlijk wel gefilterd hebben, daarvoor heb je twee verschillende soorten filters. Dit zijn de standaard koolstoffilters en de geavanceerde plasmafilters. In deze blog zullen de voor- en nadelen van de filters uitgelicht worden.

Plasmafilter vs koolstoffilter

Ronde 1: Duurzaam en milieuvriendelijk
Koolstof heeft de eigenschap om vuil en geur op te nemen. Een koolstoffilter kan tot ongeveer 90% van de kookluchtjes uit de lucht filteren. Helaas heb je dan een paar uur later nog last van de spruitjeslucht die niet helemaal weg is gegaan. De koolstoffilter is na ca. 3 tot 6 maanden verzadigd en moet dan worden vervangen, dan doet deze niets meer om de geur te verwijderen.

Dit in tegenstelling tot een PuriVent plasmafilter, deze gaat tot wel 15 jaar mee, onderhoudsvrij! Dat scheelt al snel 30 normale koolstoffilters, verpakkingen, verzendingen, dus ook een veel milieuvriendelijker.

We kunnen dus wel stellen dat het plasmafilter 1 – 0 voor staat! 👍🏻

Ronde 2: Afzuigcapaciteit en vieze handen
Een koolstoffilter verliest snel zijn werking, dit komt door ophoping van vet en vuil in het filter. Hierdoor neemt de capaciteit af! Dit heeft als gevolg dat je weer met je handen in de afzuigkap moet om het vette filter te vervangen. Niemand heeft natuurlijk zin in vieze vette handen… Met de geavanceerde techniek van een plasmafilter blijft deze actief en blijft de afzuiging hetzelfde. Een mooie bijkomstigheid, je handen blijven ook nog eens schoon. 2 – 0 voor het plasmafilter! 
😏

Ronde 3: Prijs
Plasmafilters maken gebruik van een speciale technologie, waardoor deze in de aanschafprijs duurder zal zijn dan koolstoffilters. Maar is dit in het uiteindelijke plaatje ook echt zo?!
Een PuriVent plasmafilter kost gemiddeld € 500,- , een goedkoop koolstoffilter kost al minimaal € 30,-. Zelfs wanneer er wordt uitgegaan van het goedkoopste koolstoffilter, met de maximale vervangingstijd, ben jij jaarlijks € 60,- kwijt! Na 10 jaar komt dat uit op een totaalbedrag van € 600,-! 
💸
Dan hebben we het nog niet eens over de extra vieze klussen en de zorgen van het bestellen van het filter…. Het plasmafilter vereist een grotere investering vooraf, maar betaalt zich aan het eind van de rit zeker terug! Wat zeggen jullie? 3 – 0 voor het plasmafilter? 
🎉

Ronde 4: Fijnstof
Tijdens het koken ontstaan er allerlei fijnstof deeltjes in de lucht. Een gewoon koolstoffilter houdt deze helaas niet tegen.  Met het PuriVent plasmafilter worden tot wel 99% van deeltjes omgezet in zuivere lucht voor uw woning! 4 – 0!! 
🥳
 

 
Ronde 5: Een gat naar buiten?
Door de nieuwe wet- en regelgeving is het niet meer mogelijk om de afvoer naar buiten te realiseren. Hierdoor ben jij ook niet meer verplicht om je keuken op een bepaalde manier in te richten (denk aan een koof), alleen maar om ervoor te zorgen dat jouw afzuigsysteem naar buiten kan blazen. Dat was toch ook ontzettend vervelend?! Het voordeel van het PuriVent plasmafilter is dat er geen gat naar buiten nodig is, de vrijgekomen kooklucht wordt gerecirculeerd en dus niet naar buiten geblazen. Het is dus mogelijk om jouw keuken in te delen zoals jij dat zelf wilt en het leuke is ook nog, dat er veel warme lucht bewaard blijft in jouw woning wat dan natuurlijk weer leuk is voor je portemonnee! Echter kun je met een koolstoffilter ook de lucht recirculeren. Gelijkspel!

Het nieuwe filteren
Bij een afzuigkap met een koolstoffilter wordt vet gedeeltelijk tegengehouden door het metaalfilter, waarna de kooklucht en overige vet door de koolstof geabsorbeerd wordt. Na deze processen wordt de ‘schone’ kooklucht weer terug de ruimte in geblazen. Bij het plasmafilter van PuriVent wordt het overige vet en vuil koud verbrand. Wil je meer weten over deze koude verbranding blijf dan vooral de komende weken de blogs lezen. De blogs zullen bomvol informatie zitten, waardoor jij meer te weten komt over de PuriVent plasmatechniek!

Volg ons ook even op Instagram en Facebook, dan weet je zeker dat je niets mist!

Tot volgende week! 👋🏻

 

————————

Reactie plaatsen