Dilemma van de week!
15 april 2022 
2 min. leestijd

Dilemma van de week!

Lucht recirculeren of luchtafvoer naar buiten?

De keuken!
Buiten het feit dat de keuken in je huis een echte eye-catcher is, is de keuken natuurlijk ook een must-have. In de keuken worden namelijk de lekkerste gerechten bereidt. Tegenwoordig is het steeds belangrijker hoe de keuken eruit ziet. Kijk maar eens naar de prachtige kookeilanden en kookplaten met geïntegreerde afzuigsystemen 👌🏻.

Waar alleen wel op gelet moet worden is hoe je die kookluchtjes, die ontstaan zijn door het koken, weg gefilterd krijgt uit je woning. Een afzuigkap kan helpen om deze geurtjes weg te halen. Benieuwd hoe je dat op een effectieve manier kunt doen? Of benieuwd waar je aan moet denken bij de keuze voor een afzuigkap in je keuken? Wij leggen het je graag uit in het dilemma van deze week!

Verschillende soorten van afzuiging

Een keuze waar veel mensen voor komen te staan is of ze een recirculatie afzuigkap moeten nemen, of dat ze toch voor een afvoer naar buiten gaan. De afzuigkap helpt dus om de geurtjes in huis weg te halen. Er wordt onderscheidt gemaakt in een recirculatie afzuigkap of een afzuigkap met een aangelegde luchtafvoer naar buiten.

Recirculatie afzuigkap

Een recirculatie afzuigkap is een afzuigkap zonder afvoer naar buiten toe. Bij dit systeem wordt de lucht uit de keuken gefilterd, waarna het weer schoon de ruimte in wordt geblazen. Geuren worden door een goed filter geneutraliseerd. Dit type van afzuiging wordt recirculatie genoemd, omdat de lucht dus letterlijk circuleert in je woning. Een recirculatie afzuigkap is een goede optie wanneer er geen mogelijkheid is voor een luchtafvoer naar buiten toe. Dit kan bijvoorbeeld komen door de vernieuwde BENG regelgeving, waarin het verboden is om een luchtafvoer naar buiten te maken. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat er in je keuken gewoon geen optie is voor een afvoer naar buiten. Dit zien we vaak gebeuren bij bijvoorbeeld kookeilanden of geïntegreerde afzuiging. 

Afzuigkap met afvoer naar buiten

Een andere optie is een afzuigkap met een afvoer naar buiten toe. In principe is dit het type afzuiging wat het meest effectief is. Echter is er soms geen mogelijkheid tot luchtafvoer naar buiten toe. Vooral als je keuken een eigen design en eigen indeling heeft met bijvoorbeeld een kookeiland. Ook is een afvoer naar buiten niet gunstig voor je energiekosten. Zo breng je dus warm gestookte lucht naar buiten en zorg je ervoor dat koude lucht je woning in gaat. Wanneer er veel gekookt wordt in de koude winterdagen ga je dit dus voelen in je portemonnee. Als de luchtafvoer naar buiten gerealiseerd kan worden, dan kan dat het beste met een brandvertragende gladde PVC-buis naar buiten. 

Welk type afzuiging is het beste?

Welk type afzuiging het beste is, is lastig te zeggen. In principe is het afvoeren van de lucht naar buiten de meest effectieve oplossing. Hierbij worden geurtjes effectief naar buiten afgevoerd en houd je binnen schone lucht over. Helaas is dit niet altijd te realiseren in iedere woning/keuken. Daarom is een afzuiging met een recirculatie kap en een goed recirculatie filter een goed alternatief. Hierdoor worden toch de kookluchtjes geneutraliseerd en heb je geen afvoer naar buiten meer nodig.

Het ligt er dus aan in wat voor situatie je je bevindt. Wat past er in je keuken? Is er een mogelijkheid om de lucht naar buiten af te voeren? 


Is een luchtafvoer bij jou nou niet mogelijk? Dan kun je altijd eens contact opnemen met PuriVent. Wij zijn expert op het gebied van lucht recirculatie in je afzuigsysteem. 


Reactie plaatsen