Er zijn talloze verschillende redenen waarom jij kiest voor een plasmafilter. Na het aanschaffen van een plasmafilter wil je natuurlijk goed weten hoe je het filter moet plaatsen? Heb ik genoeg ruimte? Heb ik die buizen naar buiten nog nodig? Moet ik het gat naar buiten wat ik eerst had dicht gooien? Kan deze open blijven?
Allerlei vragen die hoogstwaarschijnlijk bij jou naar boven zijn gekomen. Geen zorgen, in de blog van deze week leggen wij het jullie graag uit.
Van conventionele afzuigkap naar recirculatie afzuigkap
Er zijn verschillende afzuigsystemen die je in jouw huis kunt hebben. Wij onderscheiden deze in conventionele afzuigkap en recirculatie afzuigkap. Deze termen klinken best lastig, maar eigenlijk is het heel simpel. Conventioneel (=luchtafvoer naar buiten) en Recirculatie (=het zuiveren van lucht waarna het weer schoon de kamer in geblazen wordt). Nog niet bekend met de verschillen? Dan kun je ook eens een kijkje nemen op deze blog.
Wanneer je kiest om van jouw conventionele afzuigkap een recirculatie afzuigkap te maken met een plasmafilter van PuriVent, is het handig om rekening te houden met een aantal dingen. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met:
- De afzuigcapaciteit van de afzuigkap
- Het weghalen van de buizen waarmee je op dit moment de lucht naar buiten afvoert
- Zorgen dat er een opening is bij het filter, waardoor de lucht gezuiverd de kamer in geblazen wordt
- Het monteren van een tweede stopcontact
- Afmetingen van het filter
Wij lichtten jullie graag toe wat we precies bedoelen met bovenstaande punten, om ervoor te zorgen dat jullie volop kunnen genieten van zuivere lucht in de woning.
1. Afzuigcapaciteit van de afzuigkap
Het is belangrijk om op te zoeken wat de maximale afzuigcapaciteit is van de afzuigkap. Dit is vaak heel simpel te vinden op internet als je zoekt op het merk/typenummer van de afzuigkap. Ook staat het op het label van de afzuigkap zelf.
Het advies voor het aanschaffen van een plasmafilter is het aanhouden van de maximale afzuigcapaciteit van de afzuigkap (m3/h). Dit om ervoor te zorgen dat er geen overcapaciteit ontstaat.
Wanneer er overcapaciteit ontstaat (de afzuigkap blaast meer lucht door het filter dan het filter aankan) werkt het filter minder goed en kan er een harder geluid ontstaan (tegendruk). Zorg er dus voor dat je altijd kiest voor een filter met voldoende afzuigcapaciteit (m3/h).
2. Heb ik nog buizen nodig?
Bovenstaande is een vraag waar mensen vaak tegenaan lopen. Het advies is om ervoor te zorgen dat alle buizen verwijderd worden (m.u.v. de Domino varianten). Je hebt immer gekozen voor een plasmafilter, waardoor je de warme lucht niet meer naar buiten hoeft te blazen! Fantastisch, want dit betekent dat je die buizen allemaal niet meer nodig hebt.
Let wel even op! Het is namelijk wel noodzakelijk om ventilatie gaatjes te hebben in de buurt van het plasmafilter, anders kan de gezuiverde lucht niet terug de woning in geblazen worden. Daar wordt meer over verteld in het kopje hieronder.
3. Let op! Zorg voor voldoende ventilatie
Het plasmafilter zorgt ervoor dat de vieze kookluchtjes, bacteriën, allergenen en pollen worden gefilterd. Zorgen jullie er dan voor dat het filter deze lucht weer terug de ruimte in kan blazen? 🌍💨 Dit is namelijk noodzakelijk om de kwaliteit van de lucht te waarborgen. Zorg daarom voor voldoende ventilatie, waar de schone lucht doorheen kan. Dit kan bijvoorbeeld met ons plintrooster of door gebruik te maken van de ventilatie gaatjes zoals hieronder op de afbeelding te zien is.
4. Extra stopcontact voor plasmafilter
Wanneer u kiest voor een plasmafilter van PuriVent, krijgt u altijd een dubbeladapter meegeleverd. Het is echter wel belangrijk dat je zorgt voor twee contact mogelijkheden. Het filter werkt namelijk met plasmatechniek, wat inhoudt dat er stroom nodig is. Je hebt dus straks een stekker voor de afzuigkap en een stekker voor het plasmafilter!
5. Welke afmetingen heb ik nodig?
Vaak is het lastig om te kiezen welke afmetingen bij de afzuigkap passen. Op de webshop van PuriVent kun je op de productfoto’s duidelijk zien wat de afmetingen van de filters zijn. Het is belangrijk om te weten dat wanneer je gebruik maakt van een koppelstukje (120 --> 150 diameter) de hoogte van dit koppelstuk altijd 5 cm is. Houdt hier dus rekening mee bij de keuze voor het aanschaffen van een filter.
Heeft u toch hulp nodig bij de keuze voor een filter en niet zeker over welk filter in uw afzuigsysteem past? Kunt u altijd contact opnemen door even te bellen naar 0318 26 10 90 of door op de Whatsapp button onder aan je scherm te klikken😃
Plasmafilter in bestaande recirculatie afzuigkap
Maak je op dit moment al gebruik van een recirculatie afzuigkap met bijvoorbeeld koolstoffilters en metaal filters? Het is mogelijk om dan over te stappen naar een recirculatie afzuigkap met een plasmafilter.
Je bent al bezig met het recirculeren van de lucht, dus heb je al geen last meer van al die buizen die de lucht naar buiten afvoeren 👍🏻. Wel ben je vaak bezig met het vervangen van de vervuilde koolstoffilters of het schoonmaken van die vette metaal filters.
Het is dus mogelijk om te switchen naar een plasmafilter in een bestaand recirculatie systeem. Dit doe je door het koolstoffilter (die achter het metaalfilter zit) te verwijderen en het plasmafilter boven op de motor van de afzuigkap te zetten. Nooit meer die vieze koolstoffilters schoonmaken en je krom zoeken/betalen aan deze filters. Wist je dat je namelijk gemiddeld €100,- per jaar kwijt bent alleen al aan het vernieuwen van je koolstoffilters? Dan hebben we het nog niet eens gehad over de energiekosten die je naar buiten blaast.
Het plaatsen van een plasmafilter is voor iedere afzuigkap verschillend. Wij hebben in de drie korte video’s hieronder een situatie geschetst voor drie verschillende afzuigkap modellen.
Ik heb een downdraft afzuigsysteem
Het is tegenwoordig helemaal hip en trending, het kookeiland. Jullie hebben er vast wel eens van gehoord of hebben zelf al een eiland aangeschaft. De manier van afzuiging wat bij een kookeiland wordt toegepast is de downdraft. Dit houdt in dat je geen afzuigkap meer boven de kookplaat hebt, maar direct naar beneden wordt afgezogen de kookplaat in.
Voor deze systemen zijn ook verschillende plasmafilters beschikbaar. Bij PuriVent worden deze DOMINO modellen genoemd. Het plaatsen van een DOMINO model is zeer gemakkelijk.
Ook bij deze manier van afzuigen is het belangrijk dat het filter voldoende ventilatiemogelijkheden heeft. Als je kiest voor een kookeiland met downdraft ontkom je er niet aan om de lucht via de plint weer schoon het huis in te blazen. Om voldoende ventilatiemogelijkheden te creëren heb je bijvoorbeeld een speciaal plintrooster nodig.
Flexibiliteit
Met een PuriVent filter heb je namelijk gekozen voor enorme flexibiliteit. Wat flexibiliteit precies inhoudt? Je kan namelijk de afzuigkap op iedere muur plaatsen. Je bent niet langer afhankelijk van een luchtafvoer naar buiten!
Wij zijn gek op flexibiliteit, wat dan ook de reden is voor het brede assortiment filters. Het maakt namelijk niets uit wat voor soort afzuigkap je in jouw huis hebt, PuriVent heeft voor ieder systeem een bijpassend filter. Ga dus vooral lekker je gang met het ontwerpen/inrichten van je keuken, want de mogelijkheden zijn eindeloos! Hopelijk vinden jullie deze informatie nuttig om te lezen.
Bij onduidelijkheden kunnen jullie altijd contact opnemen of even rechts onderin op de Whatsapp button klikken, dan zullen wij jullie zo snel mogelijk te woord staan.
Fijn weekend!🌍💨