Geluidsoverlast door mijn afzuigkap
16 juni 2022 
3 min. leestijd

Geluidsoverlast door mijn afzuigkap

Lekker koken zonder dat er te veel etensluchten in huis blijven hangen is wat we natuurlijk met zijn allen graag willen. Een goede afzuiging is daarvoor de oplossing. Als dit ook nog met zo min mogelijk herrie kan, dan is dat natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Vaak staat een afzuigkap toch wel bekend om het lawaai wat deze maakt. Maar kan dat nou ook zonder of met zo min mogelijk lawaai?

Decibel en Capaciteit

Wanneer men op zoek gaat naar een goede afzuigkap, kijkt men vrijwel altijd naar het design van het afzuigsysteem. Ook speelt de prijs een heel belangrijke rol in de keuze van een afzuigsysteem.
Vaak wordt de afzuigcapaciteit/afvoercapaciteit en het geluidsniveau vergeten. Eigenlijk zijn laatstgenoemde punten juist belangrijk bij het kiezen van een afzuigsysteem. De capaciteit wordt in deze vaak uitgedrukt in kubieke meter per uur (m3/h) en het geluidsniveau in Decibel (dB).

Bij de selectie van een afzuigkap kunnen we ervan uitgaan dat een Decibel niveau van meer dan 60 dB gaat irriteren. Dit zal wel gelden bij langdurig gebruikt van het afzuigsysteem.

Hoe weet je nou precies hoeveel afzuigcapaciteit je afzuigsysteem nodig heeft? Dat heeft dus alles te maken met de inhoud van de ruimte waarin wordt gekookt. Zo zien we bijvoorbeeld bij de kookplaten met geïntegreerde afzuiging dat deze gemiddeld rond de 600 m3/h zitten. Dit is dus voor veel ruimtes genoeg.

Om de reuk goed af te kunnen voeren is een luchtcirculatie (luchtverversing) van 6 tot 12 keer per uur nodig. Dit heeft natuurlijk wel te maken met wat voor soort eten je kookt. Je kan nagaan dat het bakken van vis meer luchtverversing nodig heeft dat het koken van aardappelen.

PuriVent en Siemens


Hoeveel capaciteit heb ik nodig?

Zoals in de blog hierboven beschreven, is de benodigde capaciteit te bepalen aan de hand van de ruimte waarin gekookt wordt. Hoe groter de ruimte, hoe hoger de capaciteit van het afzuigsysteem moet zijn. Het aantal kubieke meters inhoud is te berekenen aan de hand van de afmetingen van de inhoud. Waarschijnlijk ken je dit rekensommetje nog wel van school. Je pakt namelijk de lengte x breedte x hoogte= m3.

Even een simpel voorbeeld:

Peter heeft een grote keuken en bereidt zijn overheerlijke gerechten in een keuken van 2,80 lang, 3,20 breed en 3 meter hoog. Peter heeft dus een m3 van: 2,80 x 3,20 x 3 = 80,28 m3.

In de blog staat aangegeven dat de geur het best verwijderd wordt wanneer deze 12 keer ververst wordt binnen 1 uur. Dit betekent dat het ververs getal 12 is. We pakken dus de m3 = 80,28 x 12 = 963 m3/h.

Peter heeft dus een grote keuken en heeft een minimale afzuigcapaciteit van 963 m3/h nodig. Vaak zien we dat de capaciteit een stuk lager ligt. Maar toch is het dus goed om te weten dat je goed moet kijken naar de benodigde capaciteit in de ruimte.

Voldoende luchtafvoer

Een te hard geluid in het afzuigsysteem kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat er moeilijk lucht wordt afgevoerd wanneer er onvoldoende lucht wordt aangevoerd van buiten de kookruimte. Er ontstaat dan een soort vacuüm waardoor de motor extra hard gaat draaien. Dit geeft vaak extra lawaai. De aanvoer dient bijna net zo groot te zijn als de afvoercapaciteit van je afzuigsysteem. Daarmee wordt er een kleine onderdruk behouden in de keuken. Hierdoor verspreidt de lucht zich niet door de rest van je woning. Dit kan zowel door de lucht van buiten als het gebruik van een recirculatie set.

Het afvoerkanaal (de buizen)

Het afzuigsysteem kan zijn capaciteit verliezen door het afvoerkanaal. De lucht die wordt afgezogen kan bijvoorbeeld zijn weg naar buiten niet vinden. Hoe minder weerstand er zich in het kanaal bevindt, hoe beter de capaciteit van de kap behouden blijft.

Maakt de kap in de hoogste stand veel lawaai, dan kan er een afvoerprobleem zijn. Door te hoge tegendruk gaat de motor harder draaien om de lucht af te voeren. Deze problemen kunnen ontstaan doordat de buizen bijvoorbeeld te lang zijn. Ook zijn te kleine diameters of veel haakse bochten een veelvoorkomend probleem. Een afzuigkap gaat overigens ook meer lawaai maken wanneer de filters niet schoon worden gemaakt en deze dus verzadigd zijn. Hier heb je bijvoorbeeld geen last van wanneer je gebruik maakt van een plasmafilter.

Vrijhangende afzuigkappen van IKEA

Wil je nou meer informatie, kijk dan ook eens naar onze andere blogs of neem contact met ons op.


Reactie plaatsen