Installeren van een Domino filter
17 mei 2022 
4 min. leestijd

Installeren van een Domino filter

De DOMINO filters van PuriVent zijn op dit moment de meest gewilde modellen. Erg logisch, als je kijkt naar de trends in de keukenbranche van de laatste tijd. Een kookeiland is niet meer zo exclusief zoals het vroeger was. Steeds meer mensen willen een kookeiland en maken gebruik van een kookplaat met geïntegreerde afzuiging. Waarschijnlijk heb je je beste vriend/vriendin wel eens gehoord over een BORA kookplaat. Maar laten we eerlijk zijn, het design van de plaat is ook gewoon strak en zorgt er voor dat het je (nieuwe) keuken helemaal af maakt.

Voor alle kookplaten met afzuiging heeft PuriVent dus een passend filter, denk hierbij aan BORA, SIEMENS, BOSCH en overige merken. Deze collectie wordt de DOMINO collectie genoemd. Vanwege de grote vraag naar het filter willen wij in de blog van deze week een uitleg geven over hoe je het DOMINO filter het best kan installeren in je keuken. Er zijn namelijk erg veel verschillende manieren om het filter in je keuken te installeren. Dit geeft een enorme flexibiliteit, maar soms ook enige verwarring. Ik zou zeggen, lees lekker verder, dan proberen wij het jullie zo goed mogelijk uit te leggen!

Twee verschillende varianten DOMINO

PuriVent biedt een breed scala aan filters. Binnen de DOMINO variant heeft PuriVent twee verschillende varianten, de DOMINO L-variant en de standaard DOMINO filters. Het verschil in de filters zit hem in de wijze van monteren. Hieronder in de afbeelding kun je goed zien wat we daarmee bedoelen.

Toepasbaarheid DOMINO modellenLink = horizontaal gemonteerd, rechts = verticaal gemonteerd


Op de linker afbeelding is te zien dat het filter plat (horizontaal) op de grond ligt. Op de rechter afbeelding is het filter recht (verticaal) gemonteerd met daar onder een plint rooster. Het filter is als het ware in een soort L-vorm gemonteerd, vandaar dat dit model ook de L-variant heet. Het is dus geheel aan het design van de keuken welk filter het best in de situatie past. Door het voeren van deze varianten kan PuriVent voor iedere keuken een passend filter leveren.

Buismateriaal

Voor het aansluiten van een PuriVent DOMINO filter in een keukenblok is buismateriaal nodig. Dit buismateriaal heeft PuriVent niet zelf. Wel adviseren wij het juiste buismateriaal, die het best in uw situatie past. Dit buismateriaal is gemakkelijk te bestellen bij partners van PuriVent. Deze partners zijn de Ventilatieshop en Naber. Vaak is er niet veel buismateriaal nodig om er voor te zorgen dat de schoon gefilterde lucht weer de ruimte in kan worden geblazen. Wij adviseren ook om zo min mogelijk buismateriaal te gebruiken, omdat te veel buismateriaal kan zorgen voor tegendruk.

Installeren DOMINO filter

Zoals hierboven vermeld staat kan het PuriVent DOMINO filter op twee verschillende manieren worden gemonteerd. Wanneer er dus gekozen is voor een variant van het DOMINO filter én het juiste buismateriaal is aangeschaft, kan er gekeken worden naar de ruimte in het keukenblok. Bij menig keukenblok heb je beperkte ruimte om een afvoerkanaal te maken of een filter te plaatsen. Het is dus van belang goed op te meten wat de afmetingen van het keukenblok zijn. In de afbeeldingen hieronder is een situatie te zien van een klant van PuriVent.

Installatie DOMINO filter in een keukenblok

DOMINO horizontaal gemonteerd in het keukenblok

In deze afbeeldingen is te zien dat het om een standaard DOMINO model gaat. Deze is dus horizontaal op de grond gemonteerd. Het filter is door middel van buismateriaal verbonden met de motor van de afzuigkap. Het filter blaast zijn schoon gefilterde lucht weer uit door een PuriVent plintrooster (zie afbeelding hieronder) aan de zijkant van het keukenblok (zodat de lucht niet tegen de voeten wordt geblazen).

Plintrooster DOMINO filterPuriVent plint rooster

Installeren DOMINO L-variant

De L-variant van de DOMINO filters kunnen verticaal worden geïnstalleerd. In de afbeeldingen hieronder is een duidelijk voorbeeld te zien hoe een L-variant kan worden gemonteerd in het keukenblok.


Toepasbaarheid Domino modellenToepasbaarheid DOMINO filter

Door middel van buismateriaal en een PuriVent plint rooster kan het filter zijn schoon gefilterde lucht weer kwijt in de woning. Het voordeel aan dit filter is dat de uitblaas mond vaak al is gericht naar de plint. Hierdoor heb je nog minder buismateriaal nodig.


Opbouw DOMINO filters

De DOMINO filters verschillen qua afmetingen en qua afzuigcapaciteit. Zo is er een DOMINO filter vanaf 400 m3/h afzuigcapaciteit tot en met 1200 m3/h afzuigcapaciteit. Kortom voor iedere huishoudelijke situatie kan er een DOMINO filter geplaatst worden. In de afbeeldingen hieronder wordt laten zien hoe de filters in verschillende situaties zijn opgebouwd.


Horizontaal PVDOpbouw horizontaal filter PVD

Verticaal PVDOpbouw verticaal filter PVD-L

Een belangrijke kanttekening in deze blog is het horizontale DOMINO filter ook verticaal kan worden gemonteerd. Echter heb je hier wel meer buismateriaal voor nodig, omdat zowel de motor aansluiting als de uitblaas mond recht is. Hierdoor ben je automatisch gebonden aan een stuk bocht, wat de lengte van het afvoerkanaal vergroot. In het geval van een verticale montage is het dus verstandig om te kiezen voor een DOMINO L-variant.


Mochten er naar het lezen van deze blog nog vragen zijn over het installeren van een DOMINO filter, dan leggen wij dat graag aan jullie uit via de mail of een telefonisch gesprek!
Reactie plaatsen